Pittoreskt i söder och stramt i norr

Bor du i Stockholm är sannolikheten större att du inreder mer romantiskt än om du skulle bo uppe i norr. Och bor du i Göteborg tar du i ända från tårna.

Vart vi bor i vårt avlånga land påverkar mycket mer än vad vi tror hur vi väljer att inreda våra hem. Som exempel kan du plocka några vänner som bor på olika platser i Sverige och be dem välja ut en lampa på http://www.lampgallerian.se/lampor/taklampor/ samt vad för typ av tapet de vill ha bakom. Om den stora undersökningen från NCC ska slå in borde Göteborgarna vara dem som är mest vågade och personerna  i norr vara mer återhållsamma.

Stor databas som grund

Det stora byggföretaget NCC har under sina många år i branschen hunnit samla på sig en stor och unik databas med flera tusentals lägenheter på många olika orter i Sverige. Vad som dominerar är det inte så ögonhöjande ljust och fräscht i våra hem. Lindström och Schyffert har till och med gjort en show med temat ljust och fräscht – som nu även blivit en bok.

Kartläggningen säger mer än vad vi tror

Med denna stora kartläggning har vi nu fått reda på att man är mer benägen att ha det romantiskt, lantligt och mysigt i söder medan man stramar av desto längre norr ut en kommer. Man kan även se skillnad på vilka som vill ha det målat och vilka som vill ha det tapetserat. Kommer du in i ett hem i Malmö har du större chans att stöta på en målad vägg än en tapetserad. Och är det en vågad inredning du är ute efter så är det bara att ställa in kompasset mot Västerås.

Så, vart bort du och känner du sig träffad efter att ha läst denna text? Kanske kan det vara på tiden att fundera ut om du ska göra en förändring i ditt hem? Och visst är det kul att bryta om trenderna och gå sig egna väg? Man ska ju först och främst tänka på sig själv då det är en själv som ska bo där.