Så ser bostadsmarknaden ut

Höga priser på livsmedel, el och drivmedel tillsammans med högre räntor gör hushållen återhållsamma. Betalningsviljan och betalningsförmågan har minskat vilket har lett till dalande bostadspriser. Huruvida det är läge att sälja en bostad är individuellt och beror på olika saker.

Bostadsmarknaden har gått i en svajigare fas. Det beror till stor del på den skenande inflationen och en högre styrränta. I och med att räntorna har ökat har bostadspriserna sjunkit. Du kanske funderar om det är dags att värdera bostad? Om du funderar på att sälja din bostad är en bostadsvärdering ett bra första steg. Då får du ett marknadsvärde på bostaden och en bra indikation på vad du skulle kunna förvänta dig för pris. Du vill helst inte sälja med förlust. Jämför värderingen du får med det du köpte bostaden för. Om du är relativt nöjd med prisutvecklingen kan du kontakta en mäklare för ytterligare tips och råd. En mäklare som är insatt i bostadsmarknaden kan ge bra information.

“Den största höjningen sedan 1993.” Läs mer här

Bostadsförsäljningen har också minskat

Under det senaste tre månaderna har bostadspriserna backat -6,8 procent enligt Valuegaurd. Utvecklingen på bostadsmarknaden ser olika ut i Sverige. Pristappet på bostäder är som störst i Stockholm. Priset på villor har inte tappat lika mycket som bostadsrätter. Den ränteoron som finns gör att människor är mer försiktiga när det kommer till att köpa bostad. Antal försäljningar av bostäder har likt bostadspriserna sjunkit. Det är helt enkelt färre köpare vilket även har lett till längre köptider.