Så kan du enkelt rengöra altanen

Klimatet i Sverige tär mycket på altanen och när vintern är över är det därför en bra idé att ge altanen lite extra kärlek. Om du tar hand om din altan kommer dess livslängd att öka och samtidigt göra att den ser fin ut. När du ska rengöra altanen är det bra att införskaffa redskap som gör jobbet enklare.

När våren kommer är det många som vill rengöra altanen. Att ha en fräsch altan inför vår- och sommarsäsongen är härligt. Det är inte lika härligt och roligt att utföra själva städningen av altanen. Men för att göra jobbet enklare och smidigare är det en bra idé att köpa högtryckstvätt för att få bort all smuts. Att använda en högtryckstvätt är ett väldigt effektivt sätt att få hela altanen ren. När du använder en högtryckstvätt på trä är det viktigt att ha rätt tryck för att inte skada träet.

Tvätta altanen ordentligt

Om altanen är väldigt smutsig kan det vara en bra idé att sätta på en altanborste på högtryckstvätten för att skrubba rent. Du kan med fördel använda såpa tillsammans med vattnet. Om smutsen är väldigt ingrodd kan det behövas någon form av altantvättmedel. Det är en bra idé att tvätta altanen innan du tar fram alla utemöbler. Då har du alla ytor fria och det är enklare att rengöra altanen. När du tvättar altanen kan du samtidigt inspektera den och se efter om någon bräda behöver bytas ut.

Olja in brädorna

När du har tvättat altanen kan du välja att olja in träet för att få fram dess naturliga karaktär. Du kan enkelt olja in altanen genom att välja rätt verktyg. När du ska olja in trä ska du se till att träet är torrt. Stryk på ett tunt lager olja på antingen en eller två brädor i taget med en bra pensel. Tänk på att alltid stryka i samma riktning när du penslar. Det finns förlängningsskaft att köpa om du vill skona ryggen lite. En halvtimme efter du har penslat på oljan kan du torka bort all överflödig olja.

När altanen är tvättad och inoljad är det dags att ta fram utemöblerna. Om du inte har utemöbler eller om möblerna har blivit slitna kan du införskaffa nya. Skapa dig en egen härlig oas på altanen där du kan tillbringa tid under vårens och sommarens underbara dagar.