Sov skönt i linnelakan

Sömn är extremt viktigt för ditt välmående. Du måste sova bra för att hålla dig frisk och orka med dagen. Dålig sömn gör det svårt att klara av arbete och en stressig dag. Det finns några enkla tips för att sova bättre. Genom att investera i sköna sängkläder, minimera skärmtiden innan läggdags samt göra rummet till en avkopplande plats ger du dig själv bättre sömnförutsättningar.

När du sover går pulsen ner och musklerna slappnar av. Din kropp och hjärna ges möjlighet att återhämta sig och göra sig redo för en ny dag. Med en utvilad kropp är du bättre rustad för arbete och eventuell stress under dagen. Bra sömn förbättrar immunförsvaret och minskar även risken för vissa sjukdomar, exempelvis depression, hjärt-kärlsjukdom och typ 2 diabetes. Långvarig sömnlöshet, det vill säga om du ofta har svårt att sova, är skadligt för kroppen. Det gör dig bland annat stressad och mer mottaglig för sjukdomar eftersom immunförsvaret försämras. Här kan du ta del av några tips för hur du kan förbättra förutsättningarna för att sova bättre.

Investera i bra sängkläder

Sängen är extremt viktig för sömnen. Du bör ha en bra säng anpassad efter dina behov samt sköna sängkläder. Det spelar ingen roll om du lägger ned en massa pengar på en dyr säng om du inte införskaffar sängkläder av riktigt bra kvalitet. Materialet som är närmast huden, det vill säga påslakanets material, är otroligt viktigt för att du ska kunna sova gott. Mjuka lakan i kvalitetsmaterial som linne ger en sval och lätt känsla som gör det behagligt att sova. Linne är ett högkvalitativt material som både är smutsavvisande och kan absorbera fukt. Dessutom är det ett material som håller länge eftersom det inte luddar. Hos https://www.nolhagahem.se/sv/articles/63/paslakan-linne hittar du riktigt bra och prisvärda sängkläder i linne.

Minimera skärmtiden innan läggdags

påslakan linneFörsök att undvika skärmtid innan du ska sova. Ljuset från exempelvis mobilen och surfplattan lurar hjärnan att tro att det är dag. Det blå skärmljuset påverkar nivåerna av sömnhormonet melatonin vilket gör att det blir svårt att sova. Försök därför att minimera skärmtiden innan läggdags. För bästa resultat bör du undvika skärmen flera timmar innan du ska sova. Ett annat tips är att förbjuda mobiler helt i sovrummet. Många har som dålig vana att titta på mobilen i sängen för att veta vad klockan är. Det kan öka stressen att veta hur lång eller kort tid det är tills du ska stiga upp.

Gör sovrummet till en lugn plats

Förutom att investera i en bra säng och sköna sängkläder bör du göra sovrummet till en avslappnande plats. För att maximerar förutsättningarna för bra sömn bör sovrummet vara följande:

  • Mörkt. Se till att du har ordentliga gardiner som blockerar morgonljuset samt eventuellt ljus från gatubelysningen.
  • Tyst. Se till att sovrummet är så tyst som möjligt. Om du har ljud från gatan kan du testa att sova med öronproppar.
  • Svalt. En temperatur på 15-19 grader är bra för sömnen. Många sover som bäst när rummet är svalt och de har ett mjukt och värmande täcke runt kroppen.
  • Avkopplande. Sovrummet är en plats för lugna, mysiga och avkopplande aktiviteter. Jobb och e-post bör skötas i ett annat rum i hemmet.