Effektivisera uppvärmningen

I takt med att elen ökar i pris blir det allt mer angeläget att minska elförbrukningen i det egna hemmet. Det här har dessutom inte enbart med kostnaden att göra, eftersom en hög energiförbrukning påverkar miljön negativt. Allt detta är förstås helt i onödan, eftersom det finns sätt att få ned elförbrukningen i bostaden. Läs här om uppvärmning av ditt hem!

Vissa av de olika alternativ som finns kräver en lite större investering, men det går att komma ganska billigt undan även kortsiktigt. Här gäller det förstås att noggrant jämföra de olika uppvärmningsformerna för att hitta den variant som passar allra bäst. Vi ska titta på några av de olika former av uppvärmning som står till buds, för att underlätta valet för dig som läsare. Här nedan kommer du få läsa om luftvärmepumpar, som med fördel köps hos 20grader.se, samt berg- och jordvärme. Kanske använder du dig av äldre former av uppvärmning idag, såsom:

  • Elektriska element
  • Oljepanna
  • Pelletspanna

Om så är fallet bör du genast undersöka andra alternativ; här har du en riktig energibov därhemma som kostar dig multum årligen i form av saltade elräkningar. Något som i sin tur innebär tråkigheter för miljön. Det är lätt att själv bilda sig en uppfattning om energikostnaderna hos Energimyndigheten. Förutom en hög driftkostnad för oljepannan så har du dessutom en kostnad i form av regelbunden besiktning. Av dessa tre ovan nämnda alternativ är pelletspannan den bästa, men detta kräver att du allt som oftast behöver fylla på pellets – något som känns lite obekvämt.

Bergvärme och jordvärme

Har du tänkt bo kvar i bostaden under en längre tid framöver, det vill säga ett antal år, kan det vara vettigt att investera i berg- eller jordvärme. Här har du en ganska hög initialkostnad för själva installationen, samt att det medför viss åverkan på din tomt eftersom det antingen måste borras eller grävas ned kabel.

Annan uppvärmning

En luftvärmepump innebär en relativt liten investering som dessutom inte kräver något grävande eller halvt förstörd tomt. Du kan få en riktigt bra luftvärmepump för runt 20 000 kronor och installationen går snabbt och smidigt av kunnig installatör. Som regel är det alltid smidigast att köpa din luftvärmepump komplett med installation, så får du allting fixat från ett och samma ställe. Med en luftvärmepump sänker du din uppvärmningskostnad rejält; skillnaden märker du redan när du får din första elräkning efter installationen. Inte nog med det; en varm sommardag kan du dessutom omvandla värmepumpen till luftkonditionering, för skön svalka inomhus.

Värmepumpen kräver ganska lite underhåll. Förutom service ungefär vartannat år räcker det som regel med att du gör rent de filter som finns varannan vecka. En välskött luftvärmepump kan du ha under många år framöver. I vissa fall, beroende på hur din bostad ser ut, kan du behöva ytterligare en värmepump – men det här kan du få hjälp med att avgöra av en duktig installatör.

Välj modernt

Det står klart att de gamla uppvärmningsmetoderna kan läggas på hyllan. Ersätt istället dessa med de modernare varianter som finns. Ser du långsiktigt på ditt boende kan berg- eller jordvärme vara ett alternativ, annars är luftvärmepump definitivt att rekommendera på grund av den omedelbara besparingen och den smidiga installationen.