Ökat utbud på Hemnet pga. trög försäljning

Försäljningen av bostadsrätter på Hemnet går trögt samtidigt som antalet objekt blir allt fler. Varför bostadsmarknaden stannat upp på detta vis beror troligen till stor del på det nya amorteringskravet. 

Vi har tidigare skrivit om omvärdering och belåningsgrad, men nu ska det handla om bostadsmarknaden och om hur antalet objekt på marknaden blir allt fler, och desto färre blir sålda. Det tar tid att sälja bostad just nu, och varför det är så ska du få veta här.

Ökat utbud av bostäder kan vara trendbrott

I maj började man tydligt se att utbudet av objekt på Hemnet steg mer än vanligt, då jämfört med den vanliga takten och antalet objekt på marknaden. I en artikel från Di skriver man att det är för tidigt att tala om ett trendbrott men att man bör förvänta sig ett större antal bostadsannonser och färre försäljningar. I artikeln skriver man även att utbudet av bostadsrätter på Hemnet var hela 23 procent högre i mitten av maj i år, jämfört med motsvarande vecka förra året, ej inräknat med nyproduktioner. Vanligtvis sjunker utbudet av bostäder till försäljning inför sommaren, och sajten Hemnet tror att detta kommer att hända, men att utbudet av bostäder kommer att stiga markant fram till denna punkt.

Färre sålda lägenheter på grund av amorteringskravet

Alltså inte nog med att det är fler annonser som kommer ut på bostadsmarknaden just nu, så är det också färre som säljs. Detta i kombination utgör troligen orsaken till att marknaden när det kommer till försäljning har stannat av. Dessutom är det mer och mer nyproduktioner som ligger ute till försäljning, som kan vara desto mer svårsålda på grund av höga priser och avgifter.