En ny form av Shabby chic

Shabby chic är en inredningstrend som håller sig stark, aldrig förr har den varit så populär – men den senaste tiden 3091291-interior-fritidshushar trenden förändrat sig. Eller kanske snarare breddat sig?

Det som förr handlade om det slitna vita är nu mer färgglatt och personligt, inte lika avklätt. Men det handlar om fortfarande att återanvända det gamla, att fokusera på second hand, vintage och antikt för att få till en äkta känsla i hemmet.

Det kan handla om allt från udda porslin, guldramar och kitschiga Jesustavlor till större möbler som en ska måla om och snygga till. Det är tydligt att det blir allt mer populärt att handla gammalt och en som kan intyga detta är CArina Holmdahl som arbetar på Second Hand-affären Myrorna:

– I grund och botten tror jag att det är miljöfrågorna som styr.

Och kanske är det någonting som hon har rätt i. Vi lever i en tid där allt fler väljer att äta mindre kött (eller till och med sluta helt med kött) och där fler väljer att avstå från större märken och kedjor som inte har ett bra miljötänk. Att även välja en miljövänlig inredning är ju då självklart – och second hand-affärer är det absolut bästa för att hitta snygga saker.

Och någonting som förr – när det kom till shabby chic – handlade om att ge de nya möblerna en äldre look, handlar nu om att helt enkelt välja äldre. Istället för att slipa ner ett nytt bord så kan du helt enkelt köpa ett gammalt bort – vilket du självklart får fräscha till för att det ska vara hållbart, men det hela handlar om att inte välja ett helt nytt bord.