Välj en luft/luft-värmepump

Att investera i en värmepump innebär alltid en energibesparing, vilket gynnar såväl miljön som den egna plånboken. Vilken värmepump som är mest lämplig beror på flera saker, men en av de varianter som är billigast är luft/luft-värmepumpen.

Står du i begrepp att bestämma hur du ska värma upp din bostad? Grattis! Det kan kännas som en stor och jobbig uppgift, men det innebär att du har möjligheten att ta ett beslut som ger dig mer pengar i plånboken, eftersom du sparar energi. Att spara energi innebär också att du gör miljön en stor tjänst.

Skäl till att välja luftvärmepump

Det finns idag flera typer av värmepumpar. Vilken som passar bäst för just dig beror på flera saker, bl.a. husets planlösning, vilken grund huset står på, och om det finns ett vattendrag i närheten. Om du har öppen planlösning kan du nästan alltid välja en luftvärmepump, där inomhusluften värms upp med hjälp av värme från luften utomhus.

Varför ska du investera i en luft/luft-värmepump? Det finns flera skäl.

  • Alla typer av värmepumpar är energieffektiva, vilket innebär att du sparar pengar samtidigt som du bidrar till en bättre miljö. Luft/luft-värmepumpen är inget undantag. För varje kWh el som pumpen förbrukar får man ut mellan två och tre kWh värme.
  • En luftvärmepump ger bättre inomhusluft, eftersom luften filtreras innan den blåses in i bostaden. Att luften cirkulerar istället för att stå still har också en positiv effekt på inomhusluften.
  • Om temperaturen inomhus blir för hög kan man köra luftvärmepumpen ”baklänges” och därmed få luftkonditionering.

Tänk på det härVärmepump på fasad

Även en bergvärmepump kan användas för att sänka inomhustemperaturen, men för att detta ska fungera måste du komplettera pumpen med en extra värmeväxlare, vilket kostar mellan 20 och 40 000 kronor extra. När en luft/luft-värmepump används på detta sätt bildas kondens, och kondensvattnet måste ledas bort, säger Jan-Erik Nowacki, teknisk expert på Svenska kyl- och värmepumpföreningen, till Svenska Dagbladet . I annat fall kan kondensvattnet ge upphov till fuktskador. När sådana uppkommer beror det nästan alltid på att pumpen har installerats på felaktigt sätt. Därför är det viktigt att pumpen installeras av en certifierad installatör. Pumpen måste också rengöras. Hur du går till väga för att göra detta kan du läsa om i denna artikel.

Tänk också på att placera luftvärmepumpen så att den inte stör din granne. Annars kan det gå för dig som för en husägare i Skivarp, vars granne upplevde ljudet från värmepumpen som störande. Läs mer om detta här.