Låna till din bostad

Drömmer du om att flytta hemifrån eller är det dags att flytta till en annan ort? Har ni blivit flera i familjen så att rummen inte räcker till? Om du står i startgroparna för att byta bostad finns det många saker att tänka på. Att köpa en bostadsrätt eller ett hus är för det mesta en bra affär men det gäller att hitta rätt lån med bra villkor.

I de flesta kommuner i Sverige är det långa köer till hyresrätter och andrahandshyrorna är ofta mycket höga. Att köpa en egen bostad är därför ett bra sätt att få precis den bostad som du önskar. Eftersom priserna på bostäder är höga är ett bolån nödvändigt för att ha råd med ett bonde. Om du inte har fast anställning eller har betalningsanmärkningar kan det dock vara svårt att få lån hos många långivare. Hos Nordax har du möjlighet att få ett bostadslån till bra villkor och du kan enkelt ansöka online.

Så får du råd att köpa bostad

För att ha råd med att köpa en bostad gäller det att göra en budget där du tar med dina inkomster och utgifter. Gör en beräkning på hur mycket den nya bostaden skulle kosta dig varje månad i ränta och amorteringar. Denna typ av budget kallas för bolånekalkyl och ger dig en bra uppfattning om hur stor bostad du har råd med. Glöm inte att ta med kostnaden för det dyrare blancolånet om du inte har en kontantinsats på 15 %. Tidigare fanns det topplån som banker erbjöd i samband med bostadslån. När bolåntetaket infördes försvann topplånen och istället är det blancolån som gäller.

När du väl har flyttat in i din nya bostad gäller det att även få råd med en snygg och praktisk inredning. En av de hetaste trenderna inom inredning är hållbarhet och återbruk och att fynda på loppisar kostar nästan ingenting. Genom att snåla in på utgifterna kan du snabbare betala av det dyra blancolånet om du har ett sådant.

Välj rätt lån och bostad

  • Gör en bolånekalkyl och anpassa köpet efter din ekonomi.
  • Jämför lån för att hitta en långivare med bra villkor.
  • Välj en billigare inredning för att spara pengar när du precis har flyttat.