Varför shabby chic aldrig kommer att dö

Tekanna och pärlhyacintDet har pratats om att shabby chic är på väg ut och kommer att ersättas av inredning som är synonymt med ord som ”mysigt”, ”häftigt” och ”känsla”. Varför folk skulle vilja ha det så är en fråga man kan klura på i en evighet, men visst kan åsikten accepteras. Smaken är ju som baken, delad. Inredningsåret 2013 sägs inspireras av jaktstil och folkliga traditioner, det ska bli mer personligt och vår historia ska synas i hemmet. Tydligen i form av saker så som blommiga broderier, blåvitt porslin och korgstolar. Som om det är någonting nytt? Det är självklart väldigt trevligt med personlighet och historia – men det ena behöver väl inte utesluta det andra?

Shabby chic är, och kommer alltid att vara, en trend. Människor dras till det kalla i inredningen, och det som verkligen är bra med shabby shic är att det är enkelt att personifiera. Eftersom stilens huvudfärg är vit – är det fantastiskt lätt att slänga in färg. Bara för att grunden är vit, måste ju inte detaljerna vara det? Om en vill liva upp sin lägenhet eller sitt hus kan man alltid slänga på en festlig tapet med ett snyggt motiv på väggen. Det kan vara shabby chic ändå, för det är inte så strikt som folk tror. Det handlar bara om känslan. Kolla bara på textdetaljen i bakgrunden av den här videon. Hur snyggt är inte det?

Och alltså, de antika möblerna som är klassiskt för shabby chic är väl om inte annat verkligen synonyma med ”mysigt” och ”i stil med folkliga traditioner”? Även om alla har olika stil och så vidare, kan det kännas aningen överdrivet att säga att shabby chic är ”ute”.  Det är väl snarare så att stilen utvecklas? Precis som allting gör. Det handlar ju faktiskt inte om vad som är inne, och vad som är ute – det handlar om att ha det snyggt. Och använder man shabby chic som grund är det nästan omöjligt att misslyckas.