Bygg ett till hus utan bygglov

Nu är det möjligt för villaägare att bygga ett extra minihus på tomten utan att bygglov. Regeringen drev för ett tag sedan igenom lagförändringen och hoppas på att detta underlättar för folk att bygga nytt samtidigt som det kan minska den bostadsbrist som råder.

4387843-friggebod

När man ska bygga ett hus finns det mycket man måste tänka på. Bland annat ska man se till att man har rätt kompetens i bygget, att man har utrymme i budgeten för oförutsedda utgifter och att man har koll på de förändringar eller tillägg man vill göra. Läs mer. Men nu är det en mindre sak att tänka på, i alla fall om man ska bygga ytterligare ett hus på sin tomt. Man behöver nämligen inte ansöka om bygglov.

Minihus utan bygglov

Det var för ett tag sedan som regeringen drev igenom en lagändring som gjorde det möjligt för husägare att uppföra en extra ”minivilla” på tomten utan att behöva ha bygglov, skriver Metro. Det extra huset på tomten får inte vara större än 25 kvadratmeter och de får heller inte vara högre än 4,5 meter eller byggas närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannarnas godkännande. De här bygglovsfria bostäderna ska kunna fungera som permanentboende för privatpersoner och man ska exempelvis kunna hyra ut dem. Varför regeringen valde att skapa reformen är framförallt för att förenkla byggandet för privatpersoner men den ska även kunna bidra till att minska bostadsbristen. Politikerna tror att husen kommer kunna användas som kontor, gäststugor, studentbostäder och uthyrnings- och turistverksamhet. Några som är väldigt positiva till detta är Villaägarnas riksförbund. De tror att reformen kan förbättra hela bostadsmarknaden och tror att det kommer byggas flera tusen nya komplementbostadshus.

Fått kritik

Det är dock inte alla som är positiva till reformen utan det har kommit kritiska röster om att grannar får sina utsikter förstörda när fula nybyggen kommer upp på närliggande tomter. En del tycker även att regeringen riktat fokus mot fel sak när det gäller bostadsbristen och är besvikna på att politikerna inte kan göra bostadssatsningar som är av ett mer rejält slag.